(systeem)-wand

wanneer je overweegt om een extra kamer te creëren of om een zolderruimte in te delen, dienen er wanden geplaatst te worden.

Vaak wordt dan gekozen voor lichte scheidingswanden, in tegenstelling tot een traditioneel gemetselde zwaar uitgevoerde scheidingswand.

Scheidingswanden zijn er in twee varianten; massieve wanden en holle wanden.

Een lichte massieve scheidingswand kan opgebouwd zijn uit bijvoorbeeld giboblokken of ytongblokken welke door verlijming een stevig geheel wordt.

Het voordeel van deze wand is dat er makkelijk in schroefd en genageld kan worden. Een nadeel is dat in deze wand geen isolatiemateriaal kan worden aangebracht, dit in tegenstelling tot een holle wand.

Een lichte holle scheidingswand kan uit meerdere materialen zijn opgebouwd. Veelal wordt een houten regelwerk geplaatst, waarna tegen beide zijden van het regelwerk gipsplaten met afgschuinde kanten wordt aangebracht.

In de ruimte die is ontstaan tussen de gipsplaten kan dan geluids isolerend materiaal worden aangebracht.

Een snellere methode om een lichte holle scheidingswand te creëren is het gebruik van metalen verticale staanders, C- profielen, te plaatsen in metalen horizontale liggers, U- profielen.

Ook hier tegenaan worden dan de gipsplaten met afgeschuinde kant bevestigd. Deze lichte holle scheidingswand dient naderhand nog wel afgewerkt te worden met stukadoorswerk. Dit geldt, overigens ook voor de lichte massieve scheidingswand.

Om in de lichte holle scheidingswand te kunnen schroeven is het nodig om vooraf hout in de wand aan te brengen. Door gebruik te maken van speciale holle wand pluggen, hoeft schroeven in de wand geen probleem te zijn.

Een lichte holle geïsoleerde voorzetwand wordt vrij van de voor-en of achtergevel geplaatst en wordt toegepast om een goede isolatiewaarde te verkrijgen. Deze wand wordt aan een zijde afgewerkt met gipskartonplaat.

Andere vormen van systeemwanden zijn bijvoorbeeld afgewerkte spaanderplaat wandpanelen die in aluminium goten worden geplaatst. De wandpanelen zijn hol en kunnen met geluidsisolatie worden gevuld. In zeer korte tijd kan zo een strakke afgewerkte wand worden geplaatst.

Nog een voorbeeld is het gebruik van Faay wandpanelen. Dit zijn massieve spaanderplaatpanelen met aan beide zijde een gipskartonplaat. Deze kunnen afgewerkt zijn met een vinyl toplaag in diverse designs en kleuren.

Wij informeren je hier graag over .