(systeem)-vloer

Bij een houten vloer is de kans aanwezig dat deze kan gaan rotten. Een mogelijke oorzaak kan zijn, weinig of geen ventilatie, een natte kruipruimte of optrekkend vocht in de bouwmuren.

Wanneer de  vloer is verzakt, is het nodig om een inspectie uit te laten voeren.

Hierdoor zullen gebreken aan het licht komen en kan er een plan van aanpak worden opgesteld.

Een vloer kan gedeeltelijk hersteld worden, daar waar kleine gebreken zijn. Bijvoorbeeld, wanneer er een balkkop rot is. In enkele gevallen is dit uit te voeren vanuit de kruipkelder en zul je hiervan weinig overlast ondervinden.

Wanneer er meerdere gebreken worden gevonden en/ of  de houten balklaag is aangetast door bijvoorbeeld houtzwam, zal de complete vloer vervangen, en de muren behandeld moeten worden.

Uiteraard kan eenzelfde houten vloer, zoals de verwijderde vloer weer opnieuw aangebracht worden, Al dan niet geïsoleerd.

Het is ook mogelijk om een duurzame vloer toe te passen. Deze vloer bestaat uit verzinkt metalen liggers en vulelementen van polystyreen hardschuim met een hoge isolatiewaarde.  Deze vloer wordt afgewerkt met een houten beplating van watervast verlijmd multiplex.

Eigenlijk heeft deze vloer alleen maar voordelen, De vloer is onaantastbaar voor schimmels, het materiaal kan niet rotten, de vloer heeft een hoge isolatiewaarde en heeft een zeer lange levensduur. Het mogelijk enige nadeel  van deze vloer kan zijn de hogere kosten.

 

Een houten of betonnen vloer wordt afgewerkt met een vloerbedekking. Dit kan onder andere zijn, het toepassen van laminaat, parket –tapis, bourgogne of een houten massieve planken vloer.

 

Wanneer de houten vloer in goede staat is en je de vloer wilt betegelen met vloertegels is het belangrijk dit op een goede draagkrachtige ondergrond uit te voeren.

Zeer geschikt hiervoor is het toepassen van een Lewis zwaluwstaart vloer. Deze zwaluwstaart functioneert als een bekistingsplaat, waaroverheen een laag beton wordt gestort. Omdat de zwaluwstaartplaat naadloos inhaakt in de volgende plaat, wordt zodoende een sterke homogene vloer bereikt.

Over de betonlaag dient nog wel een dekvloer van zand/ cement mortel aangebracht te worden, alvorens je kan beginnen met het aanbrengen van de vloertegels.

Van tevoren dien je er zeker van te zijn dat de houten bestaande ondergrond voldoende geschikt is.