(systeem)Plafonds

Plafonds zijn er in vele toepassingen. Het eenvoudigste plafond is die tegen de verdiepingsvloer erboven., Deze is vaak voorzien van een gestukadoorde laag. Bij oudere woningen is de stuclaag op een drager van riet aangebracht, welke met nagels tegen de bouwkundige houten vloer is gemonteerd. Bij jongere woningen is de stukadoorslaag direct tegen de betonnen bouwkundige vloer aangebracht.

Wanneer het plafond zodanig beschadigd is, dat deze niet goed is te repareren, kan een nieuw plafond tegen het bestaande bouwkundige plafond worden aangebracht.

Veelal wordt dit uitgevoerd door houten rachels tegen het bouwkundige plafond, (vloer), te monteren. Waarover gipskartonplaten worden aangebracht.

Deze plafonds kunnen worden uitgevoerd in platen met ronde kanten. Deze dient bij de muren met plinten te worden afgewerkt en behoeft enkel geschilderd te worden. De naden van de gipsplaten zijn blijvend zichtbaar.

Een andere manier is om gipsplaten met afgeschuinde kanten te gebruiken, die na, het aanbrengen, gestukadoord kan worden. Hiermee wordt een glad plafond verkregen, dat direct geschilderd kan worden.

Het voordeel van een plafond met gipsplaten uitgevoerd op vuren rachels, is dat het aanbrengen, betrekkelijk lage kosten heeft.

Het is ook mogelijk  om een gisplatenplafond op metalen dragers te monteren. Dit plafond is door het aanbrengen van zelfdragende metalen dragers vrijhangend. Het voordeel hiervan is dat het plafond geen contact maakt met het bouwkundige plafond, waardoor contactgeluid grotendeels is uitgesloten.

Ook dit soort plafonds dient naderhand gestukadoord en geschilderd te worden.

Wanneer je geen gipsplafond en schilderwerk wenst, kan je ook kiezen voor een systeemplafond.

Dit plafond bestaat uit een rasterwerk van metalen dragers, bevestigd met plafondhangers, verlaagd aan het bouwkundige plafond.

In het rasterwerk kunnen diverse soorten plafondplaten worden geplaatst, ook wel inleg tegels genoemd.

Enkele soorten zijn:

Hardminerale platen en zachtminerale platen. De laatstgenoemde hebben ook een geluidsreducerende werking.

Veelal worden systeemplafonds gebruikt in kantoren, scholen en openbare gebouwen. De  ruimte tussen bouwkundig plafond en rasterwerk wordt benut voor divers leidingwerk, bekabeling e.d.

Wil je weten welk plafond voor jouw woning het beste van toepassing is, neem dan contact met ons op. we vertellen je er graag over.